Ksülitool, erütritool

Ksülitool ja erütritool on tuntuimad suhkrualkoholid, mille mõju hambaauke ennetavate ainetena on uuritud juba pikka aega. 1-3 

Ksülitool ja erütritool on looduslikud magusained. Nad on võrreldes suhkrutega mitte- või antikariogeensed, kuna mõjutavad peamiste hambaauke põhjustavate mikroobide elutegevust, pidurdades nende paljunemist. 4,5 Tavalisest süsivesikust saavad mikroobid energiat ja selle ainevahetuse käigus eraldub hape ehk suus tekib happerünnak. Ksülitoolist ja erütritoolist mikroobid energiat ei saa ja nende elutegevus seiskub. Seega ksülitooli või erütritooli tarvitamine söögikorra lõpus vähendab happerünnakut ja pidurdab mikroobide paljunemist. Sellega seoses väheneb ka hambakatu kogus.6 Lisaks soodustab nende magus maitse sülje eritumist, mis omakorda täiendavalt puhastab ja kaitseb hambaid. 


Hambakatu efektiivseks vähendamiseks on vaja tarbida ksülitooli või erütritooli pikka aega ja suures koguses. See on nende laialdase kasutamise peamiseks takistuseks. Uuringud (ka Eestis tehtud) näitavad, et vajaliku efekti saavutamiseks on iga päev vaja tarbida 10–25 grammi ehk 10–20 pastilli ksülitooli või erütritooli vähemalt kuue kuu jooksul, alles siis on fikseeritud mikroobide hulga vähenemine suus. Viimased uuringud näitavad, et ksülitooli abil saadud efekt kaob pärast kasutamise lõpetamist, erütritooli toime kestab ka kuid pärast kasutamise lõpetamist.7

Kasutatud kirjandus:

  1. Van Loveren, C. Sugar alcohols: what is the evidence for caries-preventive and caries-therapeutic effects? Caries Res 2004;38:286-93.
  2. Kawanabe, J., Hirasawa, M., Takeuchi, T. , Oda, T., Ikeda, T. Noncariogenicity of erythritol as a substrate. Caries Res 1992;26:358-62.
  3. de Cock, P., Bechert, CL. Erythritol. Functionality in noncaloric functional beverages. Pure Appl Chem 2002;74:1281-9.
  4. Lee YE, Choi YH, Jeong SH, Kim HS, Lee SH, Song KB (2009). Morphological changes in Streptococcus mutans after chewing gum containing xylitol for twelve months. Curr Microbiol 58:332-337
  5. Kakuta H, Iwami Y, Mayanagi H, Takahashi N (2003). Xylitol inhibition of acid production and growth of mutans Streptococci in the presence of various dietary sugars under strictly anaerobic conditions. Caries Res 37:404-409.
  6. Mäkinen KK (2010). Sugar alcohols, caries incidence, and remineralization of caries lesions: a literature review. Int J Dent 2010:981072
  7. Runnel, R., Mäkinen, KK., Honkala, S., Olak, J., Mäkinen, P-L., Nõmmela, R., Vahlberg, V., Honkala, E., Saag, M. Effect of three-year consumption of erythritol, xylitol and sorbitol candies on various plaque and salivary caries-related variables. Journal of Dentistry 2013; 41:1236-1244